Natuurschoon, superstad, strand (en sneeuw)!
Door: Marcel en Karin
Blijf op de hoogte en volg Karin
28 December 2010 | Thailand, Bangkok
Per longtailboot trokken we zo'n 25 kilometer het gebied in. Onderweg verschillende apensoorten gespot in prachtige landschappelijke vergezichten! Per kajak zijn we met z'n tweeën nog even op spotterstour gegaan. Onderweg veel mysterieus geritsel in de bosjes en als beloning nóg een andere apensoort genoteerd op ons lijstje!
Later te voet met een gids een trek door de jungle gemaakt. Hij gaf ons een stoomcursus 'hoe kom ik veilig uit de jungle'. Giftige zwarte bamboe, enge spinnen en zogenaamde voetafdrukken van tijgers jaagden ons de stuipen op het lijf! De grot waarin je tot je oksels in het water doorheen moest waden, lieten we maar even schieten. In 2006 waren daar tijdens springvloed (in het regenseizoen, dat wel) nog twee Thaise gidsen en zeven toeristen om het leven gekomen... We acteerden dus even een acute aanval van claustrofobie en hebben buiten de grot zo'n 20 minuten op onze trek-genoten gewacht. Op de terugweg in de boot werden we overvallen door de gebruikelijke plensbui aan het eind van de dag: gelukkig was er Singha-bier en twee ponchos!
Vanuit de rustige jungle (min de vreemde geluidjes 's nachts) trokken we door naar het 'Venetië van het Oosten', Bangkok dus. Vooraf een enorm hectische stad verwacht, maar het viel ons eigenlijk alleszins mee. Het is weliswaar kneiterdruk in de straten, maar de Thai zelf zijn vrijwel allemaal de rust zelve. 'Thai time' dus, en niet het stipte van de 'European time'. Rustig aan, is het credo. Het is loom warm en qua afspraken kijken ze niet op een half uurtje. Dit geldt overigens niet alleen voor Bangkok maar eigenlijk voor het hele land. Als je je er als westerling op instelt, valt het best mee!
In de hoofdstad streken we neer in Banglampu, het beroemde getto vol met backpackers. Dit is de zone van de t-shirts met opdruk, sieraden, 'merkartikelen', frutsels en andere dingen die in het westen gewoon voor zooi door zouden gaan. Maar op Khao San Road shoppen dagelijks duizenden reizigers hun souvenirs bij elkaar. Nu hadden wij sowieso al een overdosis aan Aziatische zooi-spulletjes te pakken, dus dit kon er nog wel bij. Ik geloof niet dat ik in vier weken tijd ooit zoveel troep bij elkaar heb gezien. Werkelijk NIETS waarmee ik bij vrienden mee zou durven komen aanzetten! Sorry jongens... Leve de opkomende economieën in het oosten!
MAAR gelukkig had Bangkok meer te bieden. Het Grand Palace was indrukwekkend fraai versierd, maar het spotten van hysterische Chinese fotocameratoeristen was eigenlijk een attractie binnen de attractie!
Later doken we de krochten van Chinatown in en kwamen op de bonnefoi een steegje met eetstalletjes tegen (niet zo moeilijk, ze zitten overal). Bij een lokale dame een lekker soepje en dito rijstcreatie gekregen. Bestellen was er niet bij, want veel van die stalletjes serveren vaak maar één gerecht.
Andere typische Chinatown-beelden: gefrituurde vissenmagen, veel naaiateliers, de fascinerende handel (en bewerking) van orgaanvlees en dierenhuid. Markt hier, markt daar, markt overal. Een vast signaal om de pas te versnellen zijn overigens de winkeltjes met de gefermenteerde garnalen. Die lucht... Allemaal lekker rauw Bangkok dus! Ook nog een dag in de buurt van Sukhumvit Road geweest en het comfort van de skytrain genoten. Ook de expresboot (tip) over de rivier Chao Phraya genomen. Veel sneller, goedkoper en comfortabeler dan taxi door de stad.
Na drie dagen moesten we weer door naar onze laatste bestemming: het eiland Koh Chang, bij de grens met Cambodja. Vijf uur bussen en dan een uur ferry. Relatief minder toeristisch eiland, neergestreken op Lonely Beach. Wederom dagje scooteren = altijd leuk.
Aangezien er nog weinig gefeest was tijdens deze reis, besloten we onze kaarten te zetten op een beachparty op kerstavond. Koorts + het welbekende verschijnsel bij de stoelgang deden mij echter de das om. Jammer, beter handjes wassen volgende keer! Verder hebben we ons op Koh Chang beperkt tot het strandleven, als relaxte afsluiting zeg maar.
Na nog één dagje in Bangkok (met een hele fraaie fietstocht door de Venetië-achtige delen van Bangkok) kwamen we dinsdagochtend om 07.15 uur aan op Utrecht CS. Een fris wandelingetje door de sneeuw bracht ons onmiddellijk terug in de realiteit van Nederland. Hij zou best eens kunnen komen, die Elfstedentocht!
Gegroet!
28 December 2010 - 13:17
Angela:
Welkom thuis! En bedankt voor jullie mooie verhalen! xxx -
28 December 2010 - 17:25
Ina:
Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn! Op naar een avontuurlijk 2011.
Liefs! -
28 December 2010 - 21:38
Michelle:
Mooi dat jullie weer veilig thuis zijn! Ik heb met veel plezier jullie verhalen gelezen. Vooral jullie excuus waarom jullie voor ons geen cadeautjes hebben meegenomen is mooi bedacht! ;-)
Hopelijk tot snel! Ookal schrijven jullie nog zo smakelijk, jullie horen vertellen is toch leuker dan jullie verhalen lezen!
Groetjes Michelle -
28 December 2010 - 22:14
Hellen:
Welkom thuis, na, wat ik heb gelezen, een fantastische reis!